Persbericht juli 2013: vernieuwers gezocht bij stoppen van ‘criminele carrières’

Den Haag, juli 2013

Wat is de meest effectieve manier om een criminele loopbaan in de kiem te smoren? Welk project slaagt er op een innovatieve wijze in om criminelen op het rechte pad te helpen? De Mr. Gonsalvesprijs is op zoek naar personen of organisaties die op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan de vernieuwing van de rechtshandhaving.

Minister mr. Ivo Opstelten zal op 18 november 2013 de vijfde Mr. Gonsalvesprijs uitreiken. De Mr. Gonsalvesprijs wordt elke twee jaar toegekend. De prijs is een initiatief van het curatorium van de Mr. Gonsalvesprijs en van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

De prijs is vernoemd naar wijlen mr. R. Gonsalves, misdaadbestrijder en voormalig topman van het Openbaar Ministerie (OM).

Dit jaar wordt voor de prijs speciaal gezocht naar innovatieve manieren om mensen die verstrikt raken of zijn in een leven van criminaliteit op een ander spoor te brengen. Het kan gaan om vernieuwers die bij de overheid werken, in de psychiatrie, jeugdzorg, het buurtwerk of het onderwijs en die niet wegkijken bij problemen, maar op een originele en soms onorthodoxe wijze in actie komen tegen crimineel gedrag.

Crimineel gedrag kan uiteraard een incidenteel karakter hebben. Maar in veel gevallen is criminaliteit een manier van leven en wat je een ‘loopbaan’ zou kunnen noemen. Rechtshandhaving vraagt dan om meer dan alleen het bestraffen van een overtreding van de wet. De vraag is hoe zo’n loopbaan op andere manieren kan worden gestopt. Die vraag klemt bij volwassenen, maar nog sterker bij jongeren.

In 2005 ging de Mr. Gonsalvesprijs naar de Unit Multi-etnisch Politiewerk van Politie Haaglanden. Daarna won het project SMS Alert van Politie Midden- en West-Brabant de prijs. In 2009 kreeg de Amsterdamse politieman Leen Schaap de prijs als eerbetoon aan alle politiemensen die als lid van de mobiele eenheid te maken kregen met agressie en geweld. En in 2011 werd de Mr. Gonsalvesprijs toegekend aan Emergo, een innovatief samenwerkingsproject om de georganiseerde zware criminaliteit op de Amsterdamse Wallen in beeld te brengen en te bestrijden.