Winnaar Gonsalvesprijs 2008: SMS Alert

Het project SMS Alert, dat in tien politieregio’s draait, heeft op vrijdag 15 februari 2008 de tweede Mr. Gonsalvesprijs gewonnen. Het politiekorps Midden- en West-Brabant, dat de methode heeft bedacht, kreeg de prijs in Den Haag overhandigd namens minister Hirsch Ballin van Justitie.

De vertegenwoordigers van Politie Midden- en West-Brabant krijgen de Mr. Gonsalvesprijs uitgereikt. Van links naar rechts: korpschef Heerders, SG Demmink, de bedenker van SMS Alert Koumans en projectleider Otten. (Foto Gerhard van Roon)

SMS-Alert biedt de politie de mogelijkheid om burgers snel te kunnen informeren en zo nodig hun hulp te vragen in uiteenlopende situaties. Inmiddels hebben tien regionale politiekorpsen het alarmeringssysteem ingevoerd en hebben meer dan 160.000 mensen zich hierbij aangesloten. In vrijwel alle regio’s levert dit met enige regelmaat succes op.

Bij de Gonsalvesprijs wordt tweejaarlijks een project of persoon onderscheiden die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vernieuwing van de rechtshandhaving. De prijs is genoemd naar mr. R.A. Gonsalves, de in 2002 overleden topman van het Openbaar Ministerie (OM).

‘SMS hulp bij oplossen strafbare feiten’

Mr. A.W.H. Docters van Leeuwen, voorzitter van de jury van de Mr. Gonsalvesprijs stak in het juryrapport de loftrompet over SMS Alert. “Naast de informerende en alarmerende functie biedt SMS-Alert burgers de mogelijkheid  politie en justitie te helpen bij het oplossen van strafbare feiten, zonder dat zij het recht in eigen hand nemen.”

“Op een betrekkelijk simpele, maar geheel nieuwe wijze worden burgers, met gebruikmaking van de mobiele telefonie betrokken bij het opsporingswerk. Niet alleen wordt hierdoor de opsporingscapaciteit van de politie aanzienlijk vergroot, het geeft de deelnemende burgers óók het gevoel dat zij een actieve bijdrage kunnen leveren aan de rechtshandhaving en daarmee aan een veiliger leefomgeving.”

‘Mobieltje, niet recht in eigen hand’

Secretaris-generaal Mr. J. Demmink van het ministerie van Justitie was namens de minister verguld met de prijswinnaar: “Sms Alert is wat mij betreft een ideale manier om burgers te betrekken bij het vergroten van de veiligheid. Niet door het recht in eigen hand te nemen, maar hun mobieltje. Dat geeft de politie extra oren en ogen en kan leiden tot een snelle aanhouding van delinquenten. Kortom: niet het recht in eigen hand nemen, maar het recht een handje helpen.”

Cabrio en 3D PD Imaging

Ook de twee andere genomineerde projecten, het Cabrio-project van Amsterdam-Amstelland en 3-dimensionale PD Imaging van Rotterdam-Rijnmond, leveren in de ogen van de jury een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de rechtshandhaving in ons land.

Docters van Leeuwen: “De Cabrio-methode heeft zich in korte tijd bewezen als een succesvolle manier tot het afnemen van crimineel vermogen. Tot dan toe was het afnemen van crimineel vermogen vaak een moeizaam proces. De Cabrio-methode heeft dat een stuk makkelijker gemaakt.”

In de ogen van de jury is 3D Plaats Delict Imaging een goed voorbeeld van innovatie op het terrein van de forensische opsporing, waarbij gebruikt wordt gemaakt van alle middelen die huidige techniek biedt. Bij 3D Plaats Delict Imaging wordt door middel van een driedimensionale laserscan en een panoramascan een plaats delict op exacte wijze virtueel gereconstrueerd. Het systeem draait sinds 1 januari 2006 als proefproject in elf politieregio’s. In die periode is het bij 100 zaken ingezet. Daarnaast is het systeem door het projectteam ook ingezet in regio’s die niet deelnemen aan de proef.

Curatorium Gonsalvesprijs

De Mr. Gonsalvesprijs is een initiatief van het curatorium dat staat onder voorzitterschap van drs. W.J. Deetman, lid van de Raad van State en tot 1 januari burgemeester van Den Haag. In het curatorium hebben topmensen uit het maatschappelijk leven en de rechtshandhaving zitting.

De Mr. Gonsalvesprijs wordt gesponsord door uitgeverij Kluwer, de Rabobank Groep en het ministerie van Justitie.

Eerste Gonsalveslezing

Eerste Gonsalveslezing door mr. H.N. Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal, gehouden op 15 februari ter gelegenheid van de uitreiking van de tweede Mr. Gonsalvesprijs.